Från hopplöshet till wow! Regina om sin resa till Sydafrika

By January 31, 2014Reseberättelser
[wptabcontent] Efter en lång resa kände jag en lite hopplöshet när jag första kvällen kröp ner i sängen med min ficklampa. Men morgonen efter när vi åkte ut i reservatet byttes det till en wow- känsla

Jag åkte till projektet Safari och datainsamling med The Big Five i Sydafrika. Det var en lång resa dit! Jag tog tåget hemifrån Göteborg ner till Köpenhamn och flög därifrån till Hoedspruit i Sydafrika. Med alla mellanlandningar och väntetider på vägen tog resan 30 timmar. Landade i ett 30-gradigt Sydafrika och mötte upp Siyafunda, organisationen som jag skulle jobba tillsammans med i reservatet. Det var så häftigt att äntligen vara på plats och när vi åkte in i reservatet och in till campet där vi skulle bo mitt i reservatet kändes det overkligt spännande. Första kvällen blev det oväder och strömmen gick. Strömavbrott, ösregn och totalt mörker var ingen bra kombination tillsammans med min spindelfobi och totala trötthet efter den långa resan. Jag var ett vrak när jag skulle gå och lägga mig på mitt rum första kvällen, letade runt i rummet med min ficklampa efter eventuella spindlar och kröp i säng undrandes vad tusan jag gett mig in på.

Nästa morgon ringde väckarklockan kl.5.00 och vi skulle ut på veckans första game drive! Det var redan ljust ute och nattens sömn hade gjort mig gott. Nu hade jag mer energi och det kändes inte alls lika hopplöst som kvällen innan. Ännu mindre hopplöst kändes det efter lite frukost i magen och när vi hoppade upp på jeepen och skumpade ut på grus- och jordvägarna ut i reservatet. WOW! Nu kom jag ihåg vad tusan jag gett mig i på! Detta var så himla häftigt! Mitt i naturen! Det här är äkta, det är så här naturen ska se ut, så här jorden ska se ut! På riktigt! Frisk luft, ljummen morgonvind, gröna buskar och träd, röd jord, blå himmel.

Det första djuret jag såg var en giraff. Giraffen blev snabbt en favorit! Jag vet inte om det kanske var just för att det var det första djuret eller helt enkelt för att det är ett otroligt ståtligt djur. Så stor, så lång, så snälla ögon, så fint mönster, inte likt något annat djur. Vi stannade till med jeepen, tog foton till oss själva, och plockade sedan fram observationsprotokollet som vi skulle fylla i. Här fyllde man i djurart, antal, dag, tid, GPS-position och djurens beteende/humör. Rangern som var med och körde jeepen hade så mycket kunskap och kunde alltid berätta massor av fakta om djuren.

Och så här fortsatte vi, en game drive på morgonen, sedan ledigt mitt på dagen, och sedan game drive igen på eftermiddagen. Antingen hade man general game, då man antecknade varenda djurart man såg, eller så hade man något specifikt djur att leta efter, t.ex. elefant, noshörning eller predators. Jag har märkt sedan jag kom tillbaka hem igen hur frustrerande det är att inte kunna förklara med ord de fantastiska saker jag upplevt bland djuren! Det har varit helt fantastiskt, och så befriande på något sätt att befinna sig mitt i det vilda! Vi kom så nära alla vackra vilda djur, ibland så nära att hjärtat började slå flera extra slag! Man fick otrolig respekt för djuren och stora tankar väcktes om hur viktigt det är att vi människor tar vara på den natur och de djur som finns kvar på vår jord!!! Elefanter, noshörningar, giraffer, zebror, impalas, flodhästar, wildebeests, vervet monkeys, kudus, lejon, leoparder, geparder, ja vartenda djur hade något visst!

Det finns så mycket mer att berätta, förutom våra game drives fick vi även hjälpa till med hide construction, bush och road clearing, söndagsutflykter och mycket annat. Men det som satt djupast spår är helt klart djuren och naturen! Jag skulle mer än gärna uppleva det här igen och kan varmt rekommendera den här resan!”

 

Translate »