Tjuvjakten på noshörningar ökar

By November 14, 2013Nyheter

Noshörningar har funnits i över 60 miljoner år, för 20 miljoner år sedan fanns över 30 olika arter av noshörningar. Idag finns bara fem arter kvar, trubbnoshörning, spetsnoshörningar, pansarnoshörning, Sumatra noshörning, javanoshörning.

WWF driver sedan 1997 projekt för att skydda noshörningarna. När projektet startade fanns det cirka 2600 spetsnoshörningar i Afrika. Idag är antalet 5000. Även antalet trubbnoshörningar har ökat. Tyvärr har tjuvjakten på noshörningar ökat under 2012 och 2013. Bara framtill (november) 2013 har 600 noshörningar dödats i Sydafrika.

Tjuvjakten pågår på många platser och eftersom djuren har väldigt dålig syn är de lätta att komma åt. Det är noshörningarnas horn tjuvskyttarna vill åt. Omkring 60 procent av hornen pulveriseras och används inom traditionell kinesisk medicin som sägs bota förkylningar. Hornen består av kompakta fibrer av keratin, liknande de vi människor har i naglar.

Det är förbjudet att bedriva handel med noshörningshorn.

Du som privatperson kan hjälpa till bland annat genom att stödja WWF:s arbete mot tjuvjakt.

På våra projekt i Sydafrika arbetar volontärerna mot tjuvjakt. På Zingella så används hästar för att patrullera områden och på så sätt hålla uppsikt och bekämpa tjuvjakten. En del av det du betalar för att göra en volontärresa till något av våra djurprojekt i Sydafrika går till The Rhino Trust som arbetar med att bekämpa tjuvjakten.

 

 

 

 

 

 

 

Translate »