Företag ser nytta av volontärarbete för unga ledare

By April 19, 2013Nyheter

Framgångsrika svenska företag hjälper unga ledare till en vidare mening med livet

Genom att hjälpa sina anställda att skapa en vidare mening med livet än bara affärsmässig och finansiell framgång kan företag bli mer framgångsrika. Behovet att känna en större mening blir bara starkare i kommande generationen, de som kallas the Postmoderns. Att parallellt med arbetet kunna jobba som volontär är en önskan hos anställda och en lösning i företag som bara ökar i USA.

– Även i Sverige har vi kunnat se en ökad efterfrågan hos företag. En tydlig trend är att företag inte bara använder volontärresan som en del i CSR-arbetet utan att man just använder det som en del i ledarskapsutvecklingen, säger Paul Anderlind VD på Good Travel.

Idag arbetar många företag medvetet med sin image och med att bli attraktiva som arbetsgivare. Flera av företagen som ligger i topp på Fortune Magazines lista över de 100 bästa företagen att jobba på låter sina anställda arbeta som volontärer exempelvis Salesforce.com och mjukvaruföretaget SAS. Framgångsrika svenska företag som låter anställda volontärarbeta är bland annat mobiltelefonibolaget Tre och förändringskonsulterna BTS som båda årligen sänder unga ledare ut i världen för att volontärarbeta i utsatta samhällen och samtidigt vinna nya erfarenheter.

– De företag som skickat iväg anställda har internt upplevt en mycket positiv respons. Det har blivit en snackis på företagen säger Paul Anderlind.

I en nyligen publicerad artikel i Forbes skriver Karl Moore, professor på McGill University i Montreal och Oxford University, om fördelarna med att låta unga ledare arbeta som volontärer parallellt med företagskarriären. Han lyfter bland annat fram att det också är ett fantastiskt sätt att utvecklas som ledare. Sociala och kulturella skillnader är en del av utmaningen med att arbeta som volontär och det kan vara en tuff skola som ger unika erfarenheter. Volontärorganisationerna har ofta små finansiella medel att arbeta med vilket kräver mycket kreativitet och att man tänker utanför boxen. Företagsjätten IBM skickar sina volontärer utomlands för att få erfarenhet av att arbeta i främmande samhällen och kulturer.

– Vilken företagsledare skulle inte vilja ha kreativa anställda som kan arbeta inom en stram budget? Undrar Paul.

Good Travel erbjuder volontärresor där resenären får göra en oförglömlig resa och samtidigt hjälpa människor, djur och natur på plats. Good Travel är länken mellan små välgörande projekt och de som vill resa och samtidigt göra en insats.

Pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/goodtravel

För mer information kontakta: Paul Anderlind, grundare och vd för Good Travel Telefon: 08-502 552 90 / e-post: paul@goodtravel.se

Läs hela prof McGills artikel på http://www.forbes.com/sites/karlmoore/2011/12/21/volunteering-a-great-way-to-learn-real-executive-leadership/#post_comments

 

Translate »